EPA je kyselina eikosapentaneová. Tato nenasycená mastná kyselina se přirozeně vyskytuje v rybím oleji, který se získává hlavně z čerstvých jater některých druhů tresek. Nicméně vhodným zdrojem mohou i samotné ryby. Tato kyselina podporuje snížení hladiny cholesterolu, tedy jeho "špatné" frakce LDL (lipoproteinu, přenášejícího cholesterol s nízkou hustotou) nebo také pozitivně působí v případě kardiovaskulárních nemocí. Zde působí na kvalitu cév, má protizánětlivý efekt.
EPA je často kombinována v doplňcích stravy s DHA, což je zkratka pro kyselinu dokosahexaenovou. Tato kyselina se stejně, jako EPA, vyskytuje v rybím oleji. Je důležitá pro správnou činnost buněčných stěn, oka, nervového a kardiovaskulárního systému. Má velký význam pro paměť a je tím pádem také důležitá u dětí pro rozvoj mentálních funkcí (proto generace dětí dostávaly lžičku odporně chutnajícího rybího tuku – ale nejen z tohoto důvodu). Malé děti dostávají dostatečné množství DHA v mateřském mléce.
Více informací na:
http://www.celostnimedicina.cz/epa-a-dha.htm#ixzz2wRDSeYKrUpozornění: Není určeno pro děti do 3 let.Notifikováno MZ ČR jako doplněk stravy.